- speed
- velocity
- energy
- acceleration
- none of the above

Question 2: A school child throws a ball downward from rest and then realized that the ball covers a distance of 1.0 m in a time of 5.0 s.

Calcualte the ball's acceleration.

- 1 m/s
^{2} - 0.5 m/s
^{2} - 0.3 m/s
^{2} - 0.8 m/s
^{2}

Explanation:

Average velocity = 1 m / 5 s = 0.20 m/s, average velocity during 5 s.

The initial velocity was zero and the final velocity

Since average velocity = (initial velocity + final velocity)/ 2 = 0.20 m/s,

this implies that final velocity = 2 × average velocity − 2 × initial velocity = 0.40 m/s.

Acceleration = change in velocity / total time = (0.4 m/s - 0) / 5 s = 0.8 m/s

Question 3: A motorbike runs 50 meters in the first two seconds from point A to point B, then runs 60 more meters from B to C in the next two seconds, and finally, runs for 70 meters from C to D in the last two seconds. Calculate the acceleration of the motorbike.

- 3.5 m/s
^{2} - 5.5 m/s
^{2} - 2.5 m/s
^{2} - 4.5 m/s
^{2}

Explanation:

Let's note distance by

So, from A to B, equation (1): 50 m =

From A to C,

From equation 1),

We obtain

Let's double check these findings in equation 3 which is from A to D where d = 50 + 60 + 70 = 180 m and t = 2 s + 2 s + 2 s = 6 s

This is exactly what distance is between A and D.

Question 4: A motorbike starts from rest, and then goes through a contant acceleration and travels a distance of 1000 meters.

The motorbike reaches a final speed of 100 meters/second.

Calcualte the time it takes the motorbike to cover 1000 meters.

- 10 s
- 50 s
- 30 s
- 70 s

Explanation:

time = speed / distance = 1000 / 100 = 10 s

Question 5: Assume a boat traveling at constant speed

- can not change direction.
- can change direction.
- has a postive acceleration.
- none of the above

Question 6: A school child throws a ball downward from rest and then realized that the ball covers a distance of 2.0 m in a time of 4.0 s.

Calculate the ball's average speed.

- 1 m/s.
- 0.5 m/s.
- 0.3 m/s.
- 0.3 m/s.

Explanation:

average speed = total distance / total time = 2 m / 4 s = 0.5 m/ s

Question 7: Which two quantities will always have the same magnitude?

- acceleration and velocity.
- instantaneous speed and instantaneous velocity.
- acceleration and speed.
- instantaneous acceleration and speed.

Question 8: Which of the following quantities relating to motion is not a vector?

- acceleration.
- velocity.
- speed.
- none of the above

Question 9: A car starts from rest and reaches 40 m/s in 10 seconds.

The average acceleration of the car is

- 10 m/s
^{2} - 9 m/s
^{2} - 3 m/s
^{2} - 4 m/s
^{2}

Explanation:

average speed = change in velocity divided by elapsed time = (40 m/s − 0 m/s) / (10 s − 0 s) = 4 m/s

For more details, please contact me here.

Date of last modification: Summer , 2019